Jaktkojans viltgryta
Du behöver
- 500–700 g grytbitar av lämpligt vilt (till exempel hjort, älg eller vildsvin)
- Några grytben från styckningen eller 2 köttbuljongtärningar
- 3 msk smör
- 3 st gula lökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 0,5 st chilifrukt
- 3 dl rött vin
- 4 st lagerblad
- 5-6 st enbär
- 400 g krossade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk råsocker
- vatten
- Salt, efter smak
- Peppar, efter smak
- 4 st potatisar, ca (350 g)
- 2 st morötter
- 2 st gula paprikor
- 1 bit rotselleri (ca 200 g)
Serveras med
Gör så här
- 1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar.
- 2. Fräs dem runt om i smöret i en stekgryta tillsammans med grytbenen.
- 3. Skala och skär löken i ringar och lägg ner dem i grytan.
- 4. Skala och finhacka vitlöksklyftorna och den halva chilin och häll ner hacket i grytan.
- 5. Tillsätt vin, lagerblad, enbär, krossade tomater, tomatpuré och socker.
- 6. Lägg i två buljongtärningar om grytan lagas utan ben.
- 7. Häll på vatten så att det täcker och salta och peppra.
- 8. Rör om och låt grytan koka upp.
- 9. Sänk värmen och låt grytan småkoka under lock i 1 1/2–2 timmar, eller tills köttet är mört.
- 10. Skala och skär potatis och morötter i bitar.
- 11. Ansa och skär paprikan i bitar.
- 12. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar.
- 13. Lägg alltsammans i grytan och låt koka i ytterligare 15–20 minuter.
- 14. Smaka av med salt och peppar om så önskas.
- Servera i djupa tallrikar – gärna med ett gott bröd till.