Italienska viltköttbullar i tomatsås
Ingredienser
- Tomatsås
- 2 burkar tomater hela, skalade, av god kvalitet
- 0,5 st gul lök skalad, finhackad
- 2 st vitlök klyftor, tunnt skivade
- 0,5 dl olivolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- 2 msk rödvinsvinäger
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 tsk salvia torkad
- 1 tsk oregano torkad
- Köttbullar
- 500 g vildsvinsfärs eller annan färs
- 0,5 st gul lök skalad, finhackad
- 1 st vitlök klyfta, riven
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl Parmesanost fint riven
- 1,5 dl grädde
- 1 st ägg
- rapsolja och smör till stekning
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Tomatsås:
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull cirka tre minuter. Tillsätt burktomaterna, tomatpuré, socker och örtkryddor. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket. När tomatsåsen har kokat ihop smakar du av den med salt, peppar, socker och vinäger.
Köttbullar:
- Blanda ströbröd med grädde i en bunke. Låt svälla några minuter. Svetta lök och vitlök i en stekpanna och blanda ner i strödbrödsblandningen, tillsätt ägget. Blanda ner färs och ost i smeten rör sedan hastigt ihop den. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig. Salta och peppra efter tycke och smak Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer salt eller peppar om det behövs. Forma köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna så blir det inte så kladdigt. Stek och köttbullarna i olja och smör runt om i en panna. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen. Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Servera med spaghetti.